Skal jeg holde pause?

Information til tillidsrepræsentanterne i 3F Post

Holder du din spisepause eller springer du den over?
Det er vigtigt at holde pause i løbet af en arbejdsdag. Desværre er der rigtigt mange især i omdelingen, som springer pausen over.


Allerede inden afskaffelsen af den betalte spisepause, var der kollegaer, der sprang pausen over i en travl hverdag. Vi kan se at antallet af kollegaer, som ikke holder deres pause er steget siden. Og det er bekymrende fordi forskningen faktisk viser at det er vigtigt med pause i løbet af arbejdsdagen.


Skal jeg holde pause?
Hvis du arbejder i omdelingen, så har du mulighed for at springe pausen over og forkorte din arbejdsdag. Arbejder i terminaler og transport, så skal du holde pause på det tidspunkt, der står på din arbejdsplan.


Jeg vil hellere have tidligere fri end jeg vil holde pause?
Vidste du at du faktisk har ret til pause, når du arbejder mere end 6 timer? Og at pausen skal være restituerende? Det vil sige at pausen skal være nogenlunde midt på din arbejdsdag. Og at det er ekstra vigtigt at holde pause når man arbejder med såkaldt ensidigt belastende arbejde. Ved ensidigt, belastende arbejde kan der på kortere eller længere sigt opstå træthed, ømhed,smerter, hævelse og stivhed i muskler, sener og led, ofte med nedsat funktionsevne, nedsat opmærksomhed samt øget risiko for ulykker.


Din krop har brug for pause!
Kroppen har brug for pause og restitution. Både for at kunne løse opgaverne på en arbejdsdag, men også for dit helbreds skyld. Vi har brug for at skifte mellem hvile og aktivitet i løbet af en dag.


Tag foden fra speederen!
Vi er ikke skabt til at være i konstant aktivitet. Det slider og går ud over evnen til at præstere og levere kvalitet. Og på den lange bane kan det være med til at øge risikoen for at du bliver nedslidt og stresset. Der bliver stillet flere og flere krav og arbejdet i dag kræver mange ensidige bevægelser og tunge løft uanset om du arbejder i terminalerne, kører lastbil eller omdeler pakker og breve. Det betyder også at det er ekstra vigtigt at du passer på dig selv. Og holder en pause i løbet af dagen. Hvad du vælger at bruge pausen på bestemmer du selv. Det er din tid så brug den!


Vil du vide mere om fordelen ved at holde pause?
Du kan læse mere her


Mange hilsner
Dzevad Ramic, Formand 3F Post

Print Friendly, PDF & Email

Måske skulle du også læse...